Sok z aronii: Najzdrowszy sok na świecie

Aronia jest jednym z pokarmów, które robią prawdziwą różnicę. Jeśli jeszcze ich nie spożywasz, świeżych lub w inny sposób, powinieneś. A oto dlaczego.

Aronia (Aronia melanocarpa) jest jedną z roślin o naprawdę dużej mocy odżywczej. Często nazywana aronią, roślina ta wykazała już duży potencjał leczniczy w przypadku różnych schorzeń zdrowotnych. Na przykład, skutecznie oczyszcza organizm ludzki z substancji szkodliwych i metali ciężkich.

Aronia wygląda jak borówka amerykańska, z jagodami, które są małe, drobne i ciemnoniebieskie, rosnące w skupiskach. Sama roślina rośnie w formie krzewu, osiągając do dwóch metrów. Jagody po dojrzeniu mają cierpki smak.

Aronia jest prawdziwym skarbem, jeśli chodzi o związki biologicznie czynne. Zawiera ponad 300 związków chemicznych o właściwościach leczniczych, w tym wiele niezbędnych składników odżywczych: witaminy C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, a także cynk, żelazo, potas, wapń, mangan, fosfor i jod.

Aronia może być spożywana w stanie świeżym lub można z niej przyrządzić zdrowe smoothie, sok lub herbatę. Przez cały rok można je stosować jako mrożonki, suszone lub gotowane, jako dżem, syrop, wino, likier i brandy.

My jednak polecamy spożywanie tych jagód w całości lub w postaci soku tłoczonego na zimno. Wystarczy przygotować świeżo wyciśnięty sok i pić go raz dziennie na pusty żołądek.

Rodzaje aronii

Istnieją trzy rodzaje aronii:

  • aronia czarna (Aronia melanocarpa),
  • aronia czerwona (Aronia arbutifolia),
  • i aronia purpurowa (Aronia prunifolia).

Ponieważ aronia ma mało lub nie ma naturalnych drapieżników i pasożytów, roślina ta nie jest intensywnie opryskiwana. Można je słusznie nazwać jagodami uprawianymi ekologicznie, nawet jeśli nie są tak deklarowane.

Istnieje również aronia syberyjska (odmiana Aronia melanocarpa), przystosowana do uprawy w warunkach zimnego klimatu. Dobrze znosi zimę i mrozy, z temperaturą do -50 stopni.

Te ekstremalnie niskie temperatury nie wydają się szkodzić tej roślinie, wręcz przeciwnie: wydaje się, że zawiera ona więcej korzystnych substancji. Ma bardzo wysoką zawartość polifenoli, a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Aronia syberyjska może być uznana za odmianę najwyższej jakości.

Korzyści zdrowotne płynące z aronii

Właściwości antyrakowe

Badania wykazały, że aronia ma właściwości przeciwnowotworowe, pomagając "zabić" duży procent złośliwych komórek. Zostało to potwierdzone w badaniu przeprowadzonym przez King's College Hospital i University of Southampton. Naukowcy połączyli aronię z lekiem stosowanym w chemioterapii w leczeniu raka. Badanie wykazało, że jagody te zwiększają skuteczność leku, pomagając szybciej zabijać komórki rakowe.

Właściwości przeciwutleniające

Będąc wyjątkowym przeciwutleniaczem, aronia zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, utrzymując zdrowe komórki organizmu w bezpiecznym stanie, jednocześnie spowalniając procesy starzenia. W rzeczywistości, zdolność antyoksydacyjna aronii i soku z aronii jest znacznie wyższa niż np. soku z borówki amerykańskiej (która już jest silnym antyoksydantem), czy innych owoców jagodowych.

Co więcej, aronia jest jednym z najsilniejszych znanych nam obecnie owoców o działaniu antyoksydacyjnym.

Sto gramów dojrzałej aronii mierzy około 16.100 jednostek ORAC. Zawartość polifenoli w aronii wykazuje najwyższe działanie antyoksydacyjne in vitro spośród wszystkich owoców.

Walka z chorobami przewlekłymi

Sok z aronii może również pomóc w zapobieganiu rozwoju chorób przewlekłych. W soku znajdziemy ogromną ilość garbników i flawonoidów, przy czym główna rola zarezerwowana jest dla związku o nazwie antocyjanina. Pół filiżanki świeżych owoców aronii posiada około 1500 mg antocyjanów.

Liczne badania wykazały, że ciemne jagody tej cudownej rośliny poprawiają krążenie krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, a dzięki temu chronią układ sercowo-naczyniowy.

Jagoda Aronia łagodzi migreny i bóle głowy. Skutecznie obniża wysokie ciśnienie krwi i ma korzystny wpływ na żołądek i śluzówkę jelit. Jagody tej rośliny pomagają całemu układowi odpornościowemu zmniejszyć stan zapalny.

Podobnie jak żurawina i sok żurawinowy, zapobiegają rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych dróg moczowych, a także sprzyjają lepszemu funkcjonowaniu wątroby.

Dojrzałe owoce i sok zawierają duże ilości beta-karotenu i zeaksantyny. Oba składniki odżywcze są ważne, ponieważ poprawiają zdrowie oczu i chronią skórę przed niebezpiecznym promieniowaniem słonecznym (zapobiegają występowaniu czerniaka).

Sok z aronii może poprawić funkcjonowanie tarczycy, wspomaga gojenie się ran i spowalnia starzenie się skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek i rozstępów.

Ochrona trzustki

Jagoda Aronia ma korzystny wpływ na funkcjonowanie trzustki i poziom cukru we krwi. Może być pomocna w leczeniu cukrzycy i zespołu metabolicznego. Z pewnością można ją polecić osobom z wysokim poziomem cukru we krwi. (Innym powodem jest niski indeks glikemiczny, a także ładunek glikemiczny).

Naukowcy powiązali ekstrakt antocyjanowy z aronii z działaniem ochronnym na komórki β trzustki.

Wykazali oni, że antocyjany mają zwiększoną aktywność biologiczną i potencjał antyoksydacyjny.

Tabela wartości odżywczych aronii

Domowy sok z jagód aronii tłoczony na zimno

Możesz zrobić własny sok, lub możesz go kupić w sklepie ze zdrową żywnością (pierwsza opcja jest lepsza, ale druga też działa, patrz poniżej). Zazwyczaj bierzesz małe dawki codziennie, więc cena nie będzie miała większego znaczenia.

Do zrobienia soku potrzebujesz trochę dojrzałych aronii, świeżych lub mrożonych. Mrożenie ich nie ma praktycznie żadnego wpływu na jakość jagód, ponieważ bardzo dobrze znoszą one niskie temperatury.

Z 2 funtów dojrzałych jagód uzyskasz około 3 filiżanek soku, lub mniej, w zależności od stanu jagód.

Najlepszym sposobem na przygotowanie soku jest użycie rozdrabniacza lub robota kuchennego, a następnie przecedzenie go, aby uzyskać czysty sok tłoczony na zimno.

Powstrzymaj się od dodawania cukru i pij go w takiej postaci. Jeśli musisz go rozcieńczyć, użyj czystej wody. Pij go jak najszybciej, najlepiej w ciągu 24 godzin.

Gotowany sok z aronii domowej roboty

Poniższy przepis sugeruje użycie ciepła do przygotowania soku z aronii. Nie jest to preferowana przez nas wersja, ponieważ wysoka temperatura zabija część składników odżywczych.

  1. Zacznij od umycia aronii i usunięcia szypułek.
  2. Włóż aronię do dużego czajnika i dodaj wodę.
  3. Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut.
  4. Odstawić do ostygnięcia. Odfiltrować sok i zebrać czysty płyn do dużej miski.
  5. Wyrzucić pozostałe pestki i miąższ.
  6. Z jednego funta aronii uzyskuje się około 1 szklanki soku.

Ze względu na fakt, że jagody aronii nie są zbyt smaczne, większość produktów jest przetwarzana na soki butelkowane. Ponieważ nie będziesz spożywał zbyt wiele, cena nie powinna być problemem.

Wniosek

Ludzie, którzy regularnie stosują aronia berry mają zazwyczaj bardzo pozytywne doświadczenia. Mają tendencję do lepszego samopoczucia, wzrasta ich poziom energii i odporność, a także rzadziej niż wcześniej zapadają na przeziębienia.

Warto jednak pamiętać, że aronia nie jest lekiem, jest to rodzaj żywności i ewentualne korzyści zdrowotne nie zostały ocenione przez FDA. Przed zastosowaniem tego soku w leczeniu problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem lub licencjonowanym pracownikiem służby zdrowia.

Kategorie: Ciekawostki i porady,

Autor

Michał

Redakcja zonic.pl