5 sposobów na obniżenie ciśnienia krwi i nadciśnienia bez leków.

WYSOKIE CIŚNIENIE KRWI I NADCIŚNIENIE

Bez względu na to, co dzieje się na świecie - powstania polityczne, wojny, uchodźcy, wypadki samochodowe - nadal są one mniej śmiertelne niż wysokie ciśnienie krwi. W rzeczywistości, wysokie ciśnienie krwi (zwane również nadciśnieniem) pozostaje największym przypisywalnym czynnikiem ryzyka dla śmiertelności na całym świecie (następnie cukrzyca, a potem inne choroby układu krążenia). W rzeczywistości, wysokie ciśnienie krwi jest ostrzeżeniem przed poważniejsze problemy sercowo-naczyniowe. Ale większość ludzi z wysokim ciśnieniem krwi unika przyjmowania tabletek z powodu negatywnych skutków recepty, szczególnie tego, co często opisywane jest przez "odurzonych" uczuciem, lękiem i depresją ... i dużo, dużo gorzej. A kto by tego chciał!?

Sidebar: Dla dorosłych, normalne ciśnienie krwi powinno wynosić około 120/80 (skurczowe/rozkurczowe).

Jak już wiesz, praktycznie każda apteka w Ameryce i Kanadzie posiada stację pomiaru ciśnienia krwi, a prawie każdy sklep spożywczy posiada taką aptekę - oznacza to, że wysokie ciśnienie krwi jest jednym z najłatwiejszych do zdiagnozowania i monitorowania problemów zdrowotnych.

Pomimo tego, wysokie ciśnienie krwi jest nadal zarówno stanem, który uszkadza naczynia krwionośne, jak i najczęstszym wskaźnikiem zbliżającego się poważnego (nawet śmiertelnego) stanu zdrowia!

I oto znowu jesteśmy ... "nowoczesna" medycyna przepisuje leki, aby złagodzić objawy, zamiast zająć się przyczynami leżącymi u podstaw choroby. To po prostu uderza mnie w głowę - dlaczego medycyna konwencjonalna daje tak wiele myśli do przekazywania leków, aby sztucznie obniżyć wysokie ciśnienie krwi, i dać tak mało myśli do przepisywania prostych (i pyszne) zmian w nawykach żywieniowych? Pozwolę ci dojść do własnych wniosków.

Odkryto, że jeśli chodzi o wchłanianie składników odżywczych, uczestnicy otrzymali więcej z rośliny, gdy była lekko ugotowana, i co ciekawe spekulują, że to z powodu rozkładu w błonniku. Jeśli mają rację, to podobne (lub większe) korzyści zdrowotne można uzyskać z sokowania owoców i warzyw.

Jednak odkryli oni również, że istnieje jeszcze większy odwrotny związek pomiędzy spożyciem surowych warzyw a wysokim ciśnieniem krwi niż w przypadku warzyw gotowanych. Oznacza to, że surowe owoce i warzywa korelują z niższym ciśnieniem krwi. Chociaż badacze nie stwierdzili, dlaczego tak się stało, moje osobiste przekonanie jest takie, że "obróbka termiczna" (w tym pasteryzacja) owoców i warzyw niszczy enzymy i inne mikroskładniki odżywcze, które, nawiasem mówiąc, są również zachowane w sokach tłoczonych na zimno.

DLACZEGO WSZYSCY CHCEMY MIEĆ SOCZYSTE SERCA

Więc, gdzie wiele z tych dolegliwości sercowo-naczyniowe pochodzi? Od tworzenia się złogów w tętnicach, poprzez zagęszczanie się krwi, obecność zakrzepów, twardnienie tętnic (arterioskleroza), aż po wysokie ciśnienie krwi, dieta odgrywa ważną rolę.

To może obejmować nie tylko "niezdrowe" diety, ale również te całkowicie niebezpieczne. Od zbyt dużej ilości przetworzonego sodu, przez brak niezbędnych minerałów i elektrolitów, aż po palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy słabe wydalanie limfy - wszystkie te czynniki stanowią ryzyko, które może prowadzić do niebezpiecznych schorzeń układu krążenia.

JAK TWOJE CIAŁO REAGUJE NA USZKODZENIA UKŁADU KRĄŻENIA

Gdy Twój krwiobieg staje się powolny, a tętnice wyściełane są nadmierną ilością substancji, serce przyspiesza przepływ krwi, aby nie stracić dostępu do tlenu i składników odżywczych.

To przyspieszone działanie jest właśnie nadciśnieniem. Szybszy przepływ krwi zwęża tętnice, powodując "wysokie ciśnienie krwi".

Ale, nie kończy się to na sercu. Nerki również reagują na stres serca. I, co zadziwiające, stres w nerkach może również powodować wysokie ciśnienie krwi! W szczególności, uszkodzenie nerek może prowadzić do niepowodzenia w usuwaniu soli i wody z organizmu, a to również powoduje wzrost ciśnienia krwi.

OWOCE I WARZYWA RATUJĄ DZIEŃ

ALE tak się składa, że owoce i warzywa nawadniają Twoje komórki, dostarczają organizmowi przeciwutleniaczy, fitoskładników i błonnika - wszystkie te substancje działają odwracająco na warunki prowadzące do nadciśnienia!

Trzy owoce i warzywa w szczególności wykazują silną korelację z kontrolowaniem ciśnienia krwi.

  • Seler: Przycisk Reset

Jeśli szukasz magicznego przycisku, spróbuj soku z selera. Pełen dobrych wapń i krzemu, naprawia więzadła, kości i tkanki. Jest bogaty w beta-karoten, magnez i żelazo, które pomagają odżywiać krew (beta-karoten, magnez i żelazo są również często zalecanymi suplementami dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie, artretyzm i anemię). W jednym z badań, picie 16 uncji świeżego soku z selera codziennie rano przez miesiąc podniosło naturalny poziom HCL w jelitach, i stwierdzono: "[sok z selera] ma zdolność do usuwania złogów wapnia z organizmu, czy to w stawach, itp. i utrzymuje je w roztworze, dopóki nie mogą być bezpiecznie wyeliminowane z nerek". Naturalny diuretyk, seler wypłukuje toksyny z organizmu, co zmniejsza stan zapalny. Tak więc, jeśli przeczytałeś tak daleko, seler wzywa twoje imię.

  • Pomarańcze. Tak, pomarańcze!

Pomimo całego folkloru cukru w opozycji do niego, świeżo wyekstrahowany sok pomarańczowy został pokazany, aby odwrócić wysokie ciśnienie krwi / nadciśnienie. Badania pokazują , że w ponad dziewiętnastu próbach i 618 podmiotów, że sok owocowy, szczególnie dobry ol' O.J., zmniejszył skurczowe ciśnienie krwi. W innym badaniu, koncentrującym się na sokach o wysokiej zawartości flawonoidów, naukowcy odkryli, że w okresie czterech tygodni, osoby spożywające sok pomarańczowy wykazały "znaczący korzystny wpływ na obniżenie rozkurczowego ciśnienia krwi ... u pacjentów z I stopniem nadciśnienia ...".

To pokazuje, że istnieje poziom naprawa, oczyszczanie i uzdrawianie dzieje się w organizmie na poziomie komórkowym.

  • Granat jest cenny

Sok z granatów jest bogaty w taniny, posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, ma działanie przeciwstarzeniowe i silne właściwości antyoksydacyjne. A jak zapewne już wiesz, przeciwutleniacze wykazały, że obniżają ciśnienie krwi. W badaniu stwierdzono, że sok z granatów jest przekonuje, że jest zdrowy dla serca.

CHCESZ KILKA INNYCH WSPANIAŁYCH WYBORÓW?

Buraki
Ogórek
Romaine
Kolendra
Zielone jabłko
Sok z całych czerwonych winogron

TY: O CO TAK NAPRAWDĘ CHODZI

Przejdźmy do konkretów. Spośród wszystkich korzyści, jakie odniosłem z picia soków, poprawa mojego ciśnienia krwi była prawdopodobnie najbardziej niewiarygodna ... i najbardziej ratująca życie.

Kiedy zaczęłam pić soki, moje ciśnienie krwi wynosiło często 200 na 120. Było tak wysokie, że pewnego dnia mój dentysta odmówił leczenia bolesnego ubytku (ponieważ wypełnienie go mogło spowodować udar). Dzisiaj moje ciśnienie krwi mierzy się na poziomie około 120 w połowie lat siedemdziesiątych.

Kilka lat temu mój kolega z liceum (Randall Stanton) zmarł na udar mózgu - w wieku 43 lat. Nie mogę się powstrzymać od zastanawiania się, jak blisko byłem dołączenia do Randalla, i chciałbym móc powiedzieć mu to, co wiem teraz - że dodanie soków do jego diety mogło uratować mu życie.

Nie twierdzę, że soki mogą zdiagnozować, leczyć lub wyleczyć każdą chorobę (hat-tip do ludzi z FDA), ale jeśli ty lub ktoś, kogo znasz ma wysokie ciśnienie krwi, zachęcam do uważnego przeczytania literatury i zdecydować, czy regularne picie soków może przynieść ci korzyści.

Kategorie: Ciekawostki i porady,

Autor

Karolina

Redakcja zonic.pl